Полският президент Анджей Дуда обеща в сряда, че няма да се

...
Полският президент Анджей Дуда обеща в сряда, че няма да се
Коментари Харесай

Полският президент осъди ареста на двамата политици

Полският президент Анджей Дуда даде обещание в сряда, че няма да се успокои, до момента в който някогашният министър на вътрешните работи Мариуш Камински и неговият заместник Мачей Васик не бъдат освободени след ареста на двамата късно във вторник, до момента в който се криеха в президентския замък, оповестява Politico.

Дуда обаче не сподели дали би помилвал двамата. В предишното той е упорствал, че помилването, което е издал през 2015 година, е годно - макар че съдилищата са открили, че е неправилно, защото е издадено преди двамата да бъдат наказани.

Ако ги помилва още веднъж, това би било самопризнание, че първата му прошка е била неефективна.

Те бяха съдени още веднъж, осъдени и наказани на две години затвор през декември. Те отхвърлиха присъдите, само че бяха арестувани със правосъдна заповед.

Припомняме, че бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински, който беше задържан и изпратен в затвора във вторник след присъда за корист с власт в предходна служба, започва гладна стачка. 

" Заявявам, че третирам присъдата си... като акт на политическо възмездие ", сподели Камински в изказването, прочетено от някогашния му заместител Блажей Побози на конференция пред кабинета на премиера. Като политически пандизчия започнах гладна стачка от първия ден на престоя си в пандиза.

Полицията влезе в президентския замък на Полша, с цел да задържи двама от някогашните си шефове във вторник, като извърши правосъдна заповед да води някогашния вътрешен министър и неговия заместител в пандиза и ескалира разногласието сред президента и новото държавно управление.

След като завоюва властта през октомври, премиерът Доналд Туск, бивш върховен чиновник на Европейски Съюз, даде обещание да анулира политиките на своите прародители, националистическата партия  " Право и правдивост "  (PiS), които бяха упрекнати в подкопаване на демокрацията по време на осемгодишното си ръководство.

Задържането на двамата депутати - Камински и някогашния му заместител Мачей Васик - беше последният следващ залп, който евентуално ще бъде един от многото по време на интервал на общуване, в който държавното управление и президентът са от разнообразни политически лагери.

Стотици протестиращи се събраха във вторник пред президентския замък по разпореждане на партията PiS, на която Камински и Васик са членове, и пред полицейски сектор, където бяха държани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР